2011. február 18., péntek

Mi tesz jót a csontoknak és az ízületeknek?







A  manapság meglehetősen elhanyagolt mozgásszervrendszer testünknek az a  része, amely a legtöbb leszázalékolásért és az életminőség alapvető  romlásáért felelős. Pedig ennek nem kellene így lennie. Bemutatunk  néhány módszert és ötletet, amelyek segítségével megőrizhetjük  csontjaink és ízületeink egészségét.
Mozgékonynak  maradni: hogy ez milyen sokat jelent, többnyire csak akkor ismerjük  fel, ha valamelyik porckorongunk vagy ízületünk megtagadja a további  együttműködést. A mozgásszervrendszeri betegségek mára annyira gyakorivá  váltak, hogy a WHO az új évezred kezdetét a csont és ízület évtizedévé  nyilvánította. Porckorongsérv, csípő- és térdproblémák, reuma,  teniszkönyök, bütyök, csontritkulás - mindezek a betegségek milliók  életét keserítik meg világszerte. Főleg az élet utolsó harmadát  árnyékolják be, és mivel a társadalom öregszik, egyre több embert  érintenek majd. Ez a jelenség sötét oldala, a biztató viszont az, hogy  van a mozgékonyság megőrzését segítő módszer. 





A gerinc eredetileg zseniális találmány
A  szakemberek szerint a hátfájásból eredő táppénzes napok róják a  legnagyobb terhet a fejlett országok társadalombiztosítási rendszereire.  Az már nem a tervező hibája, hogy az eredetileg zseniális találmány, a  gerinc manapság gyakran idő előtt felmondja a szolgálatot. Ennek  alapvetően az az oka, hogy a civilizált életmód miatt nem megfelelően  használjuk a szervezetünket. Reggel az ágyból kikelve a reggelizőasztal  mellé ülünk, utána autóval vagy más járművel megyünk dolgozni, ahol  többnyire egész nap az íróasztal vagy a számítógép előtt ülünk. A napot  végül a tévé előtt üldögélve fejezzük be. Pedig sem a gerincünket, sem  az ízületeinket nem ülésre tervezték. Nem csoda, hogy a  porckorongproblémák előbb-utóbb majd mindenkit utolérnek. Módszer a  megelőzésre: maradjunk aktívak!

Az  uszoda vagy a fitneszterem rendszeres felkeresése sokkal kellemesebb  foglalkozás, mint kórházban feküdni, műtőasztalra kerülni. A legjobb  sportágak a kitartást igénylőek, a séta, a kocogás, az úszás, a  biciklizés, a torna vagy mindezek keveréke. Elkezdeni soha nem késő: a  legújabb vizsgálatok szerint még olyan idősen, mint 86 és 96 éves kor  között is célzott edzéssel a comb izmai rendkívüli módon fejleszthetők.
Az ízület azért kezd kopni, mert kenéséről  alapvetően a mozgás gondoskodna. Bár a kór valóban gyakrabban fordul  elő idős korban, az ízület nem mechanikus módon használódik el, hanem a  jelenség sokkal inkább a folyamatos elsalakosodással és az ízület  megromlott csere- és immunfolyamataival van összefüggésben. Szerencsére a  megújulást a saját kezünkbe vehetjük. Mozogjunk!
Létezik reumadiéta!
Az  orvosok többnyire azt állítják, nincs olyan diéta, amely enyhítené a  reumás betegek fájdalmait. Ez azonban nem igaz. A fájdalomért és a  mozgáskorlátozottságért bizonyos élelmiszerek, elsősorban állati  eredetűek a felelősek, mindenekelőtt az arahidonsav, egyfajta zsiradék.  Ezek fogyasztása után az anyagcsere során erősen gyulladáskeltő hatású  anyagok keletkeznek, az úgynevezett eikozanoidok. Ez a folyamat  közvetlenül ízületi gyulladáshoz vezet, amelyet fájdalom, duzzanat és  ízületi merevség kísér. A reumás betegek ellenségei a következők:  tejszínes torták, csokoládé, zsíros sajt vagy túró, zsíros kolbász,  szalonna, mindenféle húsáru, jégkrém, zsíros szószok. Létezik ugyanis  hatóanyagok egész sora, amelyek megfékezik a fent említett folyamatot.  Idetartozik a savszegény, lúgos kémhatású koszt, a sok antioxidáns,  mindenekelőtt az E- és C-vitamin, a glutation és az omega-3 zsírsavak. A  főszerep az E-vitaminnak jut, amely a leghatásosabb ellenszere az  ízületeket romboló szabad gyököknek. Segítőtársai az aszkorbinsav  kötésben más enzimekkel. A porcok kollagénstruktúrját a legjobban a  C-vitamin javíthatja. 

Colvita - Colway Természetes Kollagén Silver együttes használata javasolt; ezeken kívül rendszeres mozgás, és C - vitamin fogysztás is nagyon fontos!



bannmercsere websas.hu
Google PageRank
Gyógyítás alternatív gyógymódokkal Bannercsere extra.hu toplista bannercsere Bannercsere weblap statisztika 4xl.hu Ajándék.wyw.hu LinkBank Magyar Honlap Linkek Tárhely | Webáruház készítés anti spam Szakma és nyelvvizsga egy tanév alatt! - www.liaiskola.hu