2009. március 3., kedd

Égési sérülések

Égéskor minden szerves anyagból mérgező égési és bomlási termékek keletkeznek.

Az égéstermék belélegzése súlyos szövődményeket okozhat. A tűzhalálok 50%-át a füst okozta, főként a szén-monoxid. A kórházak égési osztályaira felvett betegek akár egyharmadában is füstbelégzés okozta tüdőkárosodás észlelhető. Az alsó légutak károsodásáért az égéstermékek a felelősek, nem pedig a hő.

Az ittas állapot és a szénmonoxid együttes hatása csökkenti a veszély érzetet, ennek következtében a menekülő képességet is. A szív betegség és az alkoholos állapot együtt, alacsonyabb szénmonoxid koncentráció esetén is halálhoz vezethet.

A füst belélegzésnek három következménye lehet:
1. károsodik a szövetek oxigén ellátása,
2. a hőtől sérülnek a légutak,
3. a tüdő kémiailag károsodhat.


Szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén első és legfontosabb teendő a sérültet szabad levegőre vinni.

Az égési sérülésnek helyi és az egész szervezetre kiterjedő következményei vannak.

Helyi következmény:

-az égési seb.

Általános következmény

-sokk,

-a szövetekben felhalmozódott mérgező anyagok,

-a fertőzések.

Égési sérülést nemcsak tűztől, hanem forró víztől, gőztől és olajtól, valamint különböző meleg tárgyaktól is lehet kapni.

Nyílt láng mellett és hősugárzó közelében az idősek laza ruházata is veszélyes lehet.

Az égési sérüléseket súlyosságuk alapján osztályozzuk.

A legenyhébb fokozat az I. fokú égés, melyet a bőrpír és enyhe duzzanat jellemez (ide tartozik pl. a napon való leégés), s az ilyen sérüléssel többnyire nem kell orvoshoz fordulni.

Veszélyesebb állapotot jelez a II. fokú égés, amikor a bőr roncsolódott, bőrpír, erősebb duzzanat és hólyagképződés lép fel, s mely csak akkor nem igényel szakorvosi ellátást, ha a mérete nem haladja meg az egy tenyérnyit.

A legsúlyosabb a III. fokú égés, amelynél a bőr teljesen elroncsolódott, esetleg a mélyebb rétegek is károsodtak és a szövetek elszenesedtek. Minden esetben szakorvosi ellátást igényel, részben a sérülés, részben az általános állapot miatt.

A II. és III. fokú égések esetén mielőbb hívjunk mentőt.

Általánosságban elmondható, hogy 1% testfelület kb. egy tenyérnyi területtel egyenlő. Az 5% feletti égés kórházi ellátást igényel, az ennél kisebb kiterjedésűnél elegendő lehet az ambuláns ellátás is.

Viszonylag kis égési terület is halálos lehet időseknél és a csecsemőknél.

Elsősegélynyújtásra egyedül a hideg vizes hűtést javasolják az orvosok. Semmiképpen nem szabad az égett területet tojásfehérjével, étolajjal, kenőcsökkel bekenni, vagy sebhintőporral beszórni.

Az égett felületről vegyük le a ruhát, kivéve abban az esetben, ha az a bőrbe beleégett. Azonnal kezdjük meg az égett rész hűtését hideg ivóvízzel és 15-20 percig folytassuk azt. A hűtést a beleégett ruhán keresztül is el kell végezni. Jéggel ne hűtsünk! Az égett sebre steril gézlapot kell helyezni és azt laza pólyával rögzíteni.

Előfordulhat a nagyobb kiterjedésű égésnél, hogy a sérült szomjúságról panaszkodik, ebben az esetben meg lehet itatni alkoholmentes üdítőitallal vagy vízzel. Az égési sérültet tiszta fehér lepedőbe burkolva helyezzük nyugalomba, hűlés, fázás ellen pedig könnyű meleg takaróba burkoljuk.

forrás:Horváth Árpád tű. ezredes


Kérjük, támogassa a tűz- és balesetmegelőzési céllal működő Lajoskomárom Önkéntes Tűzoltó Egyesületet adójának 1 százalékával.Adószám: 19093411-1-07

http://lajosiote.mlap.hu/



További megoldások az utókezelésre:

Ha friss és sebes a bőrfelület akkor mindenképpen a Colway Természetes Kollagén Platinum ajánlom.
Ha régebbi a sérülés akkor Colway Természetes Kollagén Silver terméket használhatjuk.
Sebbe kenve csíp egy kicsit, elsőnek a seb környékét kenjük be vele.


- Gyakran szenved égési sérüléstől gyors sebgyógyulást szeretne?
- Fekélyt vagy gyulladást kezelne?
- gyulladt bőrfelületek , felfekvések kezelésére
- rehabilitációt követően (törések, húzódásokat követően)
- sebhelyek, hegek gyógyítására
- aktív sportolóknak (izomfájdalmak enyhítésére) égési sérülések , egyéb fájdalom enyhítésére
- ízületi fájdalmak enyhítésére
- hámló felületekre különösen ajánlott

Colway termékek dr. Kriston Renáta bőrgyógyász ajánlásával!

Gyermekeknek horzsolt, gyulladt, piros testfelületeken rendkívül hatásos.

Plasztikai és egyéb műtétek után kiváló, sebgyógyulást segíti, fájdalomcsillapító hatása egyedülálló!

Alkalmazása:
A kollagént minden esetben megtisztított ,nedves bőrfelületre vigyük fel , szükség szerinti mennyiségben ,napi 2-4 alkalommal.
A gél teljes felszívódása után enyhe feszülő érzés jelentkezése természetes ,a termék sajátságos jellemzője.Hatása rövid idő alatt tapasztalható ,rugalmasságot,feszességet azonnal biztosít ,de hosszú távú hatás elérése kúraszerű alkalmazással érhető el.

Felhasználási tipp: égési sérülésnél bőséges mennyiségű kollagént pumpálunk a sérült, hideg vízzel lehűtött felületre. Amint felszívódott ismételjük, akár 5-10 percenként, az égés mértékétől függően.

A képen jól látható a gyógyulás !
Colway Természetes Kollagén Platinumot használtak, semmi más gyógykészítményt.

bannmercsere websas.hu
Google PageRank
Gyógyítás alternatív gyógymódokkal Bannercsere extra.hu toplista bannercsere Bannercsere weblap statisztika 4xl.hu Ajándék.wyw.hu LinkBank Magyar Honlap Linkek Tárhely | Webáruház készítés anti spam Szakma és nyelvvizsga egy tanév alatt! - www.liaiskola.hu